zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Sos pieczarkowo koperkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sos pieczarkowo koperkowy podałam do gołąbków z kaszą i grzybami. Aby nie było za dużo grzybów leśnych smak gołąbków przełamałam delikatniejszymi pieczarkami.

Sos pieczarkowo koperkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pieczarkowo koperkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo koperkowy
Pieczarki oczyścić, pokroić w paski i wrzucić do garnka z roztopionym masłem. Smażyć do zrumienienia i dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie wlać wodę ( gorącą ), dodać przyprawy i gotować wszystko pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i zagęścić sos śmietaną wymieszaną z łyżeczka mąki. Sos zagotować i w miarę konieczności doprawić. Podawać np. z gołąbkami z kaszą i grzybami, lub makaronem a nawet klopsikami.
Sos pieczarkowo koperkowy
Etap 1 Podsmazyć pieczarki a potem dodac cebulę
Sos pieczarkowo koperkowy
Etap 2 Podlac wodą dodać przyprawy a potem koperek
Sos pieczarkowo koperkowy
Etap 3 Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki