Sposób przygotowania:
Sos pieczarkowy julcia12437
Na początku obieramy i kroimy pieczarki w plasterki, myjemy i odsączamy na durszlaku. Następnie bierzemy cebulkę, obieramy. Bierzemy garnek, wlewamy oliwę i kroimy do niego cebulkę w drobną kosteczkę. Podsmażamy ok. 5 minut cebulkę i wrzucamy pieczarki. Pieczarki posypujemy 2 łyżkami soli i 2 łyżkami pieprzu. Bierzemy drewnianą łyżkę i mieszamy aż pieczarki się trochę podsmażą. Gdy pieczarki będą podsmażone wlewamy 2 kubki wody, wsypujemy 1 łyżkę soli i 1 łyżkę Vegety. Gotujemy aż będzie lecieć para i wlewamy 1 kubek wody, wsypujemy 1 łyżkę Vegety. Bierzemy mały garnuszek wsypujemy sos grzybowy i wlewamy trochę wody. Mieszamy tak długo aby sos dobrze rozpuścił się w wodzie. Następnie wlewamy go do gotującego się sosu pieczarkowego. Do tego samego garnuszka wsypujemy mąkę i wlewamy trochę wody. Mieszamy tak aby mąka się dobrze rozpuściła, żeby nie powstały grudki w sosie i wlewamy to do sosu. Wsypujemy kwasek cytrynowy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Smacznego :)
gusia1000