julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Sos pieczarkowy julcia12437

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny sos, który idealnie pasuje prawie do wszystkich potraw. :)

Sos pieczarkowy julcia12437 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy julcia12437

 

  • 25 dag pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 kubki wody
  • 2 łyżki Vegety
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • 1 sos grzybowy Winiary
  • 5 łyżek mąki
  • + woda

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy julcia12437
Na początku obieramy i kroimy pieczarki w plasterki, myjemy i odsączamy na durszlaku. Następnie bierzemy cebulkę, obieramy. Bierzemy garnek, wlewamy oliwę i kroimy do niego cebulkę w drobną kosteczkę. Podsmażamy ok. 5 minut cebulkę i wrzucamy pieczarki. Pieczarki posypujemy 2 łyżkami soli i 2 łyżkami pieprzu. Bierzemy drewnianą łyżkę i mieszamy aż pieczarki się trochę podsmażą. Gdy pieczarki będą podsmażone wlewamy 2 kubki wody, wsypujemy 1 łyżkę soli i 1 łyżkę Vegety. Gotujemy aż będzie lecieć para i wlewamy 1 kubek wody, wsypujemy 1 łyżkę Vegety. Bierzemy mały garnuszek wsypujemy sos grzybowy i wlewamy trochę wody. Mieszamy tak długo aby sos dobrze rozpuścił się w wodzie. Następnie wlewamy go do gotującego się sosu pieczarkowego. Do tego samego garnuszka wsypujemy mąkę i wlewamy trochę wody. Mieszamy tak aby mąka się dobrze rozpuściła, żeby nie powstały grudki w sosie i wlewamy to do sosu. Wsypujemy kwasek cytrynowy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Smacznego :)
Sos pieczarkowy julcia12437
Obrane i pokrojone pieczarki, odsączone z wody w durszlaku.
Sos pieczarkowy julcia12437
Cebulkę kroimy nad garnkiem w kosteczkę.
Sos pieczarkowy julcia12437
Pieczarki obrane, umyte, odsączone wrzucamy do garnka i przyprawiamy.
Sos pieczarkowy julcia12437
Na koniec wsypujemy kwasek cytrynowy, gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe :)

Tagi:

sosy