katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Sos pieczarkowy z parówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobre z pieczywem albo ziemniakami.

Sos pieczarkowy z parówkami

Składniki:

Sos pieczarkowy z parówkami

 

  • pieczarki 15 sztuk
  • cebula 1/2 sztuki
  • marchew 1-2 sztuki
  • grube parówki 3 sztuki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • kostka rosołowa 1 sztuka
  • mąk 1-2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy z parówkami
Pieczarki myjemy, osączamy, kroimy w plastry w plastry. Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Marchew obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki płuczemy, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy pieczarki, dodajemy cebulę. Mieszamy. Dodajemy marchew, podlewamy wodą i dusimy ok. 10 minut. Wszystko oprószamy mąką, podlewamy sporą ilością wody, dodajemy kostkę, doprawiamy do smaku, dodajemy pietruszką i wszystko musimy wymieszać. Parówki kroimy na mniejsze kawałki (np. Na połowy) nacinamy nożem na wierzchu, obsmażamy na patelni i dodajemy do sosu.