Anna Zelek

Anna Zelek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Sos pieczrkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny sosik podawany z mięskiem.

Sos pieczrkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczrkowy

 

  • rosołowa 1 szt Mąka 2 łyżki Kucharek Pieprz Sół do smaku Smalec Śmietana 12% 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sos pieczrkowy
Pieczarki myjemy , obieramy, kroimy w większe kawałki, Do garnka wlewamy litr wody, następnię wrzucamy kostkę rosołową, zagotować. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na gorący tłuszcz wkładamy pokroijone pieczarki, lekko doprawiamy kucharkiem podsmażamy, gdy będą wysmażone , przekładamy do bulionu , Mąkę rozmyrdać w zimnej wodzie i wlewamy do wywaru. Zagotować , na sam koniec dodajemy dwie łyżki śmietany, doprawiamy kucharkiem, pieprzem , solą.
Sos pieczrkowy
pieczarki kroimy w grubszą kostkę, dokładnie należy je umyć.
Sos pieczrkowy
na rozgrzany tłuszcz wkładamy umyte, pokrajane pieczarki
Sos pieczrkowy
do wywaru dodajemy wysmażone pieczarki, zagotować.
Sos pieczrkowy
Przygotowany sosik doprawiamy kucharkiem, solą i pieprzem