Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 247]

Sos pigwowy do mięsa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonały dodatek do mięsnych dań obiadowych jak również do mięsa i wędliny spożywanej na zimno na kolację.

Sos pigwowy do mięsa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pigwowy do mięsa

 

  • Pigwa - 1kg
  • Suszone jabłka - 15 plasterków
  • skórka pomarańczowa - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • woda 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Sos pigwowy do mięsa
Owoce pigwy dokładnie umyć, przepołowić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, dodać suszone jabłka, podlać wodą i gotować około pół godziny. Następnie przetrzeć przez sito. Przetarty miąższ ponownie włożyć do garnka, dodać cukier i skórkę pomarańczową, gotować jeszcze około 15 minut. Gotujący sos nałożyć do do wyprażonych słoików. słoiki do ostygnięcia pozostawić do góry dnem.Owoce pigwy dokładnie umyć, przepołowić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, dodać suszone jabłka, podlać wodą i gotować około pół godziny. Następnie przetrzeć przez sito. Przetarty miąższ ponownie włożyć do garnka, dodać cukier i skórkę pomarańczową, gotować jeszcze około 15 minut. Gotujący sos nałożyć do do wyprażonych słoików. słoiki do ostygnięcia pozostawić do góry dnem.
Sos pigwowy do mięsa
Kążdy owoc pigwy należy ostrym nożem przekroić na pół aby wydrążyć gniazda nasienne
Sos pigwowy do mięsa
Po rozgotowaniu owoców należy je przetrzeć przez sito
Sos pigwowy do mięsa
Po przetarciu dodajemy cukier i skórkę pomarańczową i gotujemy mieszając
Sos pigwowy do mięsa
Zamknięty sos w słoiku można wykorzystać w czasie zimy