Sposób przygotowania:
Sos pigwowy do mięsa
Owoce pigwy dokładnie umyć, przepołowić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, dodać suszone jabłka, podlać wodą i gotować około pół godziny. Następnie przetrzeć przez sito. Przetarty miąższ ponownie włożyć do garnka, dodać cukier i skórkę pomarańczową, gotować jeszcze około 15 minut. Gotujący sos nałożyć do do wyprażonych słoików. słoiki do ostygnięcia pozostawić do góry dnem.Owoce pigwy dokładnie umyć, przepołowić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do garnka, dodać suszone jabłka, podlać wodą i gotować około pół godziny. Następnie przetrzeć przez sito. Przetarty miąższ ponownie włożyć do garnka, dodać cukier i skórkę pomarańczową, gotować jeszcze około 15 minut. Gotujący sos nałożyć do do wyprażonych słoików. słoiki do ostygnięcia pozostawić do góry dnem.