Sposób przygotowania:
Sos pikantny imbirowy
Chili (peperoni), paprykę oczyść z ziaren, jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych, cebulę obierz. Wszystkie składniki surowe pokrój, potem zmiksuj dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj na wolnym ogniu dodaj imbir potrzymaj ok 10 minut na małym ogniu, następnie dodaj pozostałe składniki i szybko zagotuj. Ostudź troszkę i jeszcze raz zmiksuj. Teraz po gorącej obróbce lepiej wszystko się "zmiażdży". Oddziel porcję do uzycia od razu, resztę powkładaj w małe słoiczki, zagotuj tylko aby zakrętki "zassały". Przechowywanie; jak każde inne przetwory.Uważaj przy czyszczeniu chili.
Shaera
45Kazik
Nie ma żadnego do porównania, przynajmnie spośród mi znanyc. Ten sos był prawie"wypadkiem" przy pracy.
Po wykonaniu sosu bez imbiru, czegoś mi brakowało w smaku, otworzyłem lodówke, zajrzałem do szuflady warzywnej, a tam: seler naciowy i dwa korzenie imbiru ( zamiast cytryny dodaję sobie do herbaty dwa cienkie plasterki). Seler odpadł, bo nie nadaje sie do długiej termicznej obróbki, imbir przekroczył oczekiwania:smak i aromat, na zimno jeszcze lepszy.
Pozdrawiam