Sos pikantny imbirowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis łatwy do sporządzenia, doskonale zastępuje ostre sosy dostępne w sprzedaży ale masz gwarancję, że nie ma chemii więcej niż w surowcu

Sos pikantny imbirowy

Składniki:

Sos pikantny imbirowy

 

  • 10 papryczek chili lub peperoni;
  • 2 duże cebule;
  • 5 dużych jabłek winno-słodkich;
  • 5 dużych papryk czerwonych słodkich;
  • 1 torebka papryki słodkiej mielonej;
  • 300ml koncentratu pomidorowego;
  • 100-150 ml octu winnego(jabłkowego);¹)
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej zmielonej;
  • ½ szklanki świeżego imbiru;
  • 2 duże ząbki czosnku;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 50 ml oleju słonecznikowego.
  • __________________________
  • ¹) jeśli chcesz mieć rzadszy sos, to dodaj więcej.

Sposób przygotowania:

Sos pikantny imbirowy
Chili (peperoni), paprykę oczyść z ziaren, jabłka obierz i oczyść z gniazd nasiennych, cebulę obierz. Wszystkie składniki surowe pokrój, potem zmiksuj dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zagotuj na wolnym ogniu dodaj imbir potrzymaj ok 10 minut na małym ogniu, następnie dodaj pozostałe składniki i szybko zagotuj. Ostudź troszkę i jeszcze raz zmiksuj. Teraz po gorącej obróbce lepiej wszystko się "zmiażdży". Oddziel porcję do uzycia od razu, resztę powkładaj w małe słoiczki, zagotuj tylko aby zakrętki "zassały". Przechowywanie; jak każde inne przetwory.Uważaj przy czyszczeniu chili.