goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Sos pomidorowo-paprykowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sos jest świetny jako dodatek do makaronu, sos do gołąbków .

Sos pomidorowo-paprykowy

Składniki:

Sos pomidorowo-paprykowy

 

  • pomidory 1 kg
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • cebula 2 sztuki
  • papryka ostra 1/3 sztuka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • oliwa 1/4 szklanka
  • cukier 1/3 szklanka
  • sól 1 łyżeczka
  • ocet 2-3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo-paprykowy
Pomidory dokładnie myjemy, następnie sparzamy, usuwamy skórkę, kroimy na kawałki i podduszamy na oliwie. Dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz cebulę. Dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojoną paprykę. Całość miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Gorący sos przekładamy do słoików, pasteryzujemy 10-15 minut. Sos używamy do makaronu/ryżu, smarujemy spód pizzy. Smacznego!

Tagi:

papryka