Sposób przygotowania:
Sos pomidorowo warzywny z paprykową nutą
Pomidory zanurzyłam na chwilkę we wrzątku, obrałam ze skórki i drobno pokroiłam. Marchew i selera obrałam, umyłam, starłam na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrałam, drobno posiekałam. Listki oregano oderwałam od gałązek, posiekałam. W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam czosnek, marchew i pietruszkę i smażyłam na małym ogniu kilka minut, aż warzywa staną się miękkie. Uważałam przy tym, żeby czosnek się nie przypalił. Do podsmażonych warzyw dodałam pomidory, oregano i paprykę w płatkach. Posoliłam i dusiłam bez przykrycia na wolnym ogniu. Kiedy płyn odparował, warzywa stały się mięciutkie, a całość mocno zgęstniała, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz słodką i ostrą papryką. Ideałem byłoby sos zblendować, ale ja nie zrobiłam tego ze względu na awarię sprzętu, a i tak był przepyszny :)
dża
edytaha