sos pomidorowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

ostry sos do owoców morza lub do kurczaka

sos pomidorowy

Składniki:

sos pomidorowy

 

  • 3 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • ok 40 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • kilka kropel Tabasco

Sposób przygotowania:

sos pomidorowy
Dusimy cebulę i czosnek na oliwie do miękkości.Następnie dodajemy pomidory,wino,cukier i chili.Dusimy przez ok 20 minut -do zredukowania do 1/3 objętości.Miksturę należy następnie przetrzeć przez sitko.Ja przyznam sie wkładam do miksera. Przed podaniem należy podgrzać dodać musztardę i Tabasco i serwować polewając potrawę lub do maczania.