asia92

asia92

Kucharz
[Przepisów: 17]

Sos pomidorowy do gołąbków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sos pomidorowy można wykorzystywać do wielu potraw, jednak ja najbardziej lubię jego dialog z gołąbkami:)

Sos pomidorowy do gołąbków

Składniki:

Sos pomidorowy do gołąbków

 

  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • pół cebuli
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 125ml śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • koperek
  • kostka rosołowa drobiowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy do gołąbków
Przecier pomidorowy i kostkę rosołową podsmażyć na suchej patelni, dodać szklankę wody, chwilę podgotować. Następnie wymieszać mąkę z 1/2 szkl. mleka, dodać do gotującego się sosu, dokładnie wymieszać, ponownie zagotować. Ciągle mieszając, dodać śmietanę 30%, następnie 12% i dokładnie rozprowadzić w sosie. Na koniec dodać startą na tarce cebulę oraz koperek. Doprawić solą i pieprzem.