Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Sos pomidorowy doskonały do zapiekania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybki w przygotowaniu sos, który można wykorzystać na wiele sposobów. Idealny do zapiekania

Sos pomidorowy doskonały do zapiekania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowy doskonały do zapiekania

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy doskonały do zapiekania
W garnku rozgrzać oliwę. Dodać 2 łyżki mąki pszennej i powoli zrobić dość jasną zasmażkę. Do zasmażki dodajemy koncentrat pomidorowy i całość przesmażamy. Wlewamy bulion ( ja miałam zamrożony), dodajemy liść laurowy i całość gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. Śmietanę mieszamy z odrobiną sosu, żeby się nie zważyła i dodajemy do reszty. Doprawiamy do smaku. Taki sos można wykorzystać go gotowych potraw jak również do zapiekania z dodatkiem żółtego sera lub bez. Sosik ładnie się ścina w piekarniku.
Sos pomidorowy doskonały do zapiekania
W garnku robimy zasmażkę z oliwy i mąki pszennej
Sos pomidorowy doskonały do zapiekania
Z zasmażką przesmażamy koncentrat pomidorowy
Sos pomidorowy doskonały do zapiekania
Do zasmażonego koncentratu dodajemy bulion warzywny
Sos pomidorowy doskonały do zapiekania
Śmietanę mieszamy z sosem pomidorowym i doprawiamy do smaku