Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos pomidorowy po toskańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać do mięs i makaronu

Sos pomidorowy po toskańsku

Składniki:

Sos pomidorowy po toskańsku

 

  • 50 dag dojrzałych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy po toskańsku
Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Seler umyć, osuszyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać pomidory i seler. Dusić przez ok. 15 min. Całość przetrzeć przez sito lub zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.