Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć, lub wypiec w piekarniku (110 stopni z termo obiegiem przez 15 minut). Pomidory naciąć na krzyż, włożyć na chwilę do wrzątku, schłodzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Selera obrać, opłukać, pokroić w dość drobną kostkę. Wszystko umieścić w rondlu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać. Gotować na malutkim ogniu bez przykrycia, często mieszając do miękkości warzyw i odparowania większości sosu. U mnie trwało to około 1,5 godziny. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, odstawić do lekkiego przestudzenia, żeby nie stępić noży blendera, zmiksować. Dodać ocet winny, sporą ilość roztartego rozmarynu i tymianku, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze 20 minut lub dłużej, jeśli sos jest niewystarczająco gęsty. Gorący nałożyć do przygotowanych słoiczków, pasteryzować 15-20 minut.