edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 986]

Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Niezwykle aromatyczny, gęsty sos pomidorowy do słoiczków. Zimą wystarczy go otworzyć, podgrzać i podać do makaronu, ryżu, mięsa, warzyw lub kanapek.

Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup

 

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć, lub wypiec w piekarniku (110 stopni z termo obiegiem przez 15 minut). Pomidory naciąć na krzyż, włożyć na chwilę do wrzątku, schłodzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i białe włókna, pokroić w kostkę. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Selera obrać, opłukać, pokroić w dość drobną kostkę. Wszystko umieścić w rondlu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać. Gotować na malutkim ogniu bez przykrycia, często mieszając do miękkości warzyw i odparowania większości sosu. U mnie trwało to około 1,5 godziny. Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, odstawić do lekkiego przestudzenia, żeby nie stępić noży blendera, zmiksować. Dodać ocet winny, sporą ilość roztartego rozmarynu i tymianku, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze 20 minut lub dłużej, jeśli sos jest niewystarczająco gęsty. Gorący nałożyć do przygotowanych słoiczków, pasteryzować 15-20 minut.
Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Warzywa umieścić w rondlu, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać.
Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, odstawić do lekkiego przestudzenia, żeby nie stępić noży blendera, zmiksować.
Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Gorący sos nałożyć do przygotowanych słoiczków
Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup
Słoiczki pasteryzować przez 15-20 minut.

Tagi:

śliwki