ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Sos pomidorowy z ostrą papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy pyszny sos pomidorowo paprykowy na ostro jest doskonałym dodatkiem do pizzy, makaronów, sosów, gołąbków czy na kanapki.

Sos pomidorowy z ostrą papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pomidorowy z ostrą papryką

 

  • pomidory mocno dojrzałe 4 kg,
  • papryka ostra 8 sztuk,
  • woda 2 szklanki,
  • olej rzepakowy 6 łyżek,
  • sól 2 łyżeczki,
  • cukier 4 łyżki,
  • 2;1 żelfix 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy z ostrą papryką
Pomidory bardzo dojrzałe opłukać, przekroić na ćwiartki, odkroić szypułki, włożyć pomidory ze skórką porcjami do dzbanka blendera i zmiksować i wlać do garnka.

Na koniec z ostatnią porcją pomidorów zmiksować bez szypułek umyte ostre papryczki razem z pestkami.

Do pomidorów wlać olej, wsypać sól, wlać z 2 szklanki wody i cały mieszając gotować z 10 minut, następnie wsypać cukier, żelfix 2:1 i gotować z 5 minut.

Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików, na 15 minut postawić słoiki na zakrętkach, przechowywać w ciemnym miejscu.
Sos pomidorowy z ostrą papryką
Jeśli nie lubi się mocno strego do dodać słodkie papryki i ciut ostrej.
Sos pomidorowy z ostrą papryką
Można również wszystko w garnku zmiksować pałką blendera.
Sos pomidorowy z ostrą papryką
Sos jest bardzo aromatyczny, pachnący pomidorami.