Sposób przygotowania:
Sos pomidorowy z ostrą papryką
Pomidory bardzo dojrzałe opłukać, przekroić na ćwiartki, odkroić szypułki, włożyć pomidory ze skórką porcjami do dzbanka blendera i zmiksować i wlać do garnka.
Na koniec z ostatnią porcją pomidorów zmiksować bez szypułek umyte ostre papryczki razem z pestkami.
Do pomidorów wlać olej, wsypać sól, wlać z 2 szklanki wody i cały mieszając gotować z 10 minut, następnie wsypać cukier, żelfix 2:1 i gotować z 5 minut.
Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików, na 15 minut postawić słoiki na zakrętkach, przechowywać w ciemnym miejscu.
Na koniec z ostatnią porcją pomidorów zmiksować bez szypułek umyte ostre papryczki razem z pestkami.
Do pomidorów wlać olej, wsypać sól, wlać z 2 szklanki wody i cały mieszając gotować z 10 minut, następnie wsypać cukier, żelfix 2:1 i gotować z 5 minut.
Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików, na 15 minut postawić słoiki na zakrętkach, przechowywać w ciemnym miejscu.