WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Sos pomidorowy z papryką, patisonem i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy sos pomidorowo-warzywny do słoików. Idealny jako baza do zup, sosów, sos do pizzy. Łatwy do zrobienia.

Sos pomidorowy z papryką, patisonem i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowy z papryką, patisonem i czosnkiem

 

  • 20 mniejszych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 0,5 patisona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy z papryką, patisonem i czosnkiem

ETAP 1:

Pomidory naciąć na krzyż na czubku i sparzyć wrzątkiem. Odczekać chwilę, odcedzić i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Dodać pokrojone w kostkę paprykę i patisona wcześniej pozbawione pestek a patisona dodatkowo obranego. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do garnka. Dolać ok. 0,5 szklanki wody.

Dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat. Wymieszać i zagotować. Gotować ok godziny. Zblendować.

Gorący sos nakładać do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem. Wystudzić w tej pozycji a następnie schować w chłodne miejsce.

Sos pomidorowy z papryką, patisonem i czosnkiem
Sos po zblendowaniu na jednolitą konsystencję
Sos pomidorowy z papryką, patisonem i czosnkiem
Ugotowany sos pomidorowy z papryką i patisonem
Sos pomidorowy z papryką, patisonem i czosnkiem
Papryka słodka i przyprawa włoska wsypane do sosu
Sos pomidorowy z papryką, patisonem i czosnkiem
Sparzone i obrane pomidory pokrojone w kostkę