oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Sos rodzynkowy 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos podaje się do mięsa, zielonego groszku lub ozora wołowego ...

Sos rodzynkowy 2

Składniki:

Sos rodzynkowy 2

 

  • 75 g rodzynków
  • 2,5 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • mała cebula
  • 1,5 szkl rosołu
  • 4 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

 

Sposób przygotowania:

Sos rodzynkowy 2
Rodzynki opłukać i moczyć w gorącej wodzie do czasu, aż spęcznieją, a potem odsączyć. Cebulę posiekać drobno lub utrzeć na tarce, zrumienić na rozgrzanym na patelni maśle. Dodać mąkę i rozmieszać. Wlewać powoli gorący rosół, cały czas mieszając. Dodać rodzynki, wino lub ocet winny i migdały, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.