jarekcheltam

jarekcheltam

Kucharz
[Przepisów: 13]

Sos rumiany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos ten sluzy do przyrzadzania innych sosow

Sos rumiany

Składniki:

Sos rumiany

 

  • 2 lyzki masla,
  • 3 lyzki maki,
  • 2 lyzki startej cebuli
  • ewentualnie 2 lyzki startej marchwi,
  • 2 szklanki wywaru miesnego lub bulionu z kostek,
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos rumiany
Stopic maslo w rondlu, dodac cebule i ewentualnie marchew i zrumienic na slabym ogniu, dodac mieszajac make i podgrzewac ciagle mieszajac, az maka sie zrumieni.Sciagnac z ognia i stopniowo dodawac wywar, przyprawic sola i pieprzem. Postawic na ogniu i mieszajac gotowac az sos zgęstnieje.

Tagi:

mak