szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

sos rybno-kaparowy do mięs

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wykwintny sos z kaparów i ryb

sos rybno-kaparowy do mięs

Składniki:

sos rybno-kaparowy do mięs

 

  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml oleju
  • 6 filety anchois
  • łyżka kaparów z zalewy
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 1 ogórek konserwowy
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

sos rybno-kaparowy do mięs
Żółtko zmiksować lub zblendować razem z musztardą i sokiem cytrynowym. Powoli dolewać oliwę i olej, cały czas mieszając, do momentu aż powstanie majonez.Ogórka obrać ze skóry, drobno posiekać,tuńczyka osączyć z oliwy.Dodać wszystkie składniki i dokladnie zmiksować na gładką,jednolita masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Doskonały do pieczeni i wędlin.

Tagi:

kapary