mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sos śliwkowy do mięs, pieczeni itp.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Aromatyczny, smaczny sos do wielu mięs:)

Sos śliwkowy do mięs, pieczeni itp.

Składniki:

Sos śliwkowy do mięs, pieczeni itp.

 

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wódki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:

Sos śliwkowy do mięs, pieczeni itp.
Ząbek czosnku obieram i przeciskam dokładnie przez praskę do czosnku. Do rondla wlewam olej i rozgrzewam, dodaję przeciśnięty czosnek i chwilę rumienię, wtedy dodaję resztę składników sosu: sos sojowy, cukier, wódę, chili i imbir, mieszam dokładnie. Gotuję na niewielkim ogniu bez przykrycia. Całość doprowadzam do zagotowania. Gorący sos przekładam do sosjerki i podaję do pieczeni, mięs itp. Polewam mięso przed samym podaniem lub podaję w oddzielnym naczyniu tak aby każdy mógł sobie sam polać sosu w takiej ilości jaka mu odpowiada.

Tagi:

sosy