edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Żaden kupny sos nie dorówna temu własnoręcznie przygotowanemu w domu. Ja swój podałam z pełnoziarnistym spaghetti aby zachować niski IG potrawy.

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem

Składniki:

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem

 

Sposób przygotowania:

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem

1.

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem
Mięso mielone i posiekany czosnek obsmażyć na oleju.

Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i białe błony, miąższ drobno posiekać. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki wraz ze skórką i gniazdem nasiennym. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju rozbijając łyżką aby nie było grudek, dodać posiekany czosnek.

2.

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem
Do mięsa dodać utartą marchewkę, a następnie paprykę.

Dodać marchewkę, smażyć kilka minut, następnie dorzucić paprykę.

3.

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem
Utartą cukinię dodać do mięsa kiedy marchew nieco zmięknie.

Poddusić kolejne kilka minut i dodać utartą cukinię.

4.

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem
Do rondla dodać pomidory konserwowe razem z zalewą.

Ponownie dusić kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną, dodać pomidory z puszki.

5.

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem
Dodać przyprawy.

Kiedy pomidory się rozpadną, dodać przyprawy i na wolnym ogniu, często mieszając, dusić aż sos zgęstnieje.

6.

Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem
Makaron wymieszac z makaronem, podawać gorące.

Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu. Sos podawać z gorącym makaronem. Ewentualnie posypać parmezanem i przybrać świeżą bazylią.