Sposób przygotowania:
Spaghetti pełnoziarniste z domowym sosem1.
Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i białe błony, miąższ drobno posiekać. Cukinię zetrzeć na dużych oczkach tarki wraz ze skórką i gniazdem nasiennym. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju rozbijając łyżką aby nie było grudek, dodać posiekany czosnek.
2.
Dodać marchewkę, smażyć kilka minut, następnie dorzucić paprykę.
3.
Poddusić kolejne kilka minut i dodać utartą cukinię.
4.
Ponownie dusić kilka minut, aż warzywa nieco zmiękną, dodać pomidory z puszki.
5.
Kiedy pomidory się rozpadną, dodać przyprawy i na wolnym ogniu, często mieszając, dusić aż sos zgęstnieje.
6.
Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu. Sos podawać z gorącym makaronem. Ewentualnie posypać parmezanem i przybrać świeżą bazylią.