Sposób przygotowania:
Śliwki Wandy i ocet śliwkowyprzygotowanie
Śliwki myjemy i rozcinamy jeden bok, wyjmujemy pestki i złożone śliwki układamy w dużym słoju. Ważne by słój był zamykany. Ocet zagotowujemy z cukrem i przyprawami- wrzącym zalewamy śliwki.
Słój zamykamy i odstawiamy na 24 godziny. Przez ten okres kilkakrotnie poruszamy słojem.
Na początku płynu jest mało i nie wszystkie owoce są zalane.
Po dobie śliwki zlewamy na durszlak lub duże sito- goździki usuwamy, a owoce przekładamy do słoi. Śliwki przesypujemy cukrem, czyścimy ranty słoi i dokładnie zakręcamy.
Słoje wkładamy do garnka z zimną wodą i od zagotowania pasteryzujemy 10 minut.
Ocet zlewamy do butelek, następnie zawijamy w papier ( gazety) i odstawiamy do zimnej spiżarni