reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Śliwki Wandy i ocet śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Śliwki marynowane są w occie,choć w finalnym etapie wcale bardzo kwaśne nie są. Po otwarciu śliwki są ciągle twardawe, soczyste i słodkie- można je wykorzystać do ciasta czy deseru, ale także do mięs czy sosu śliwkowego.

Śliwki Wandy i ocet śliwkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śliwki Wandy i ocet śliwkowy

 

 

  • 1/2 kg cukru

 

  • 1/2 l ostu spirytusowego 10%

 

 

 

  • Dodatkowo

 

  • Po 3-4 łyżki cukru do zasypania

Sposób przygotowania:

Śliwki Wandy i ocet śliwkowy

przygotowanie

Śliwki Wandy i ocet śliwkowy
po 24 godzinach śliwki zlewamy na durszlak i usuwamy goździki

Śliwki myjemy i rozcinamy jeden bok, wyjmujemy pestki i złożone śliwki układamy w dużym słoju. Ważne by słój był zamykany. Ocet zagotowujemy z cukrem i przyprawami- wrzącym zalewamy śliwki.
Słój zamykamy i odstawiamy na 24 godziny. Przez ten okres kilkakrotnie poruszamy słojem.
Na początku płynu jest mało i nie wszystkie owoce są zalane.
Po dobie śliwki zlewamy na durszlak lub duże sito- goździki usuwamy, a owoce przekładamy do słoi. Śliwki przesypujemy cukrem, czyścimy ranty słoi i dokładnie zakręcamy.
Słoje wkładamy do garnka z zimną wodą i od zagotowania pasteryzujemy 10 minut.

Ocet zlewamy do butelek, następnie zawijamy w papier ( gazety) i odstawiamy do zimnej spiżarni


Tagi:

śliwki owoce