SUPERPRZEPIS

Kokosowe kopytka z borówkowym sosem

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Kokosowe kopytka z borówkowym sosem Więcej zdjęć (5)

Kopytka z nutą kokosu smakują rewelacyjnie. Do tego orzeźwiający owocowy sos i otrzymujemy tani, pyszny i szybki letni obiadek. Polecam.

Składniki:

Kokosowe kopytka z borówkowym sosem

BORÓWKOWY SOS

DODATKOWO:

  • Świeże owoce do dekoracji,
  • Listki mięty do dekoracji,
  • Śmietana do podania

KOPYTKA:

Sposób przygotowania:

Kokosowe kopytka z borówkowym sosem

ETAP 1

Kokosowe kopytka z borówkowym sosem
Borówki rozgotowujemy i doprawiamy do smaku

SOS: Borówkę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Pod koniec sos doprawiamy szczyptą cynamonu. Gotowy lekko studzimy.

ETAP 2

Kokosowe kopytka z borówkowym sosem
Na stolnicy przygotowujemy składniki ciasta

KOPYTKA: Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej mąkę kokosową, jajko, sól oraz ziemniaki.

ETAP 3

Kokosowe kopytka z borówkowym sosem
Zagniatamy ziemniaczane ciasto

Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy energicznie do uzyskania jednolitego ciasta. Ilość mąki jest orientalna, gdyż zależy od odmiany (wodnistości) użytych ziemniaków.

ETAP 4

Kokosowe kopytka z borówkowym sosem
formujemy kopytka

Z gotowego ciasta toczymy wałek o średnicy około 1- 1,5 cm. Gotowy kroimy pod skosem na odcinki około 2,5 cm.

ETAP 5

Kokosowe kopytka z borówkowym sosem
gotujemy kopytka

Otrzymane kopytka gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Kopytka gotujemy do miękkości około 5 minut. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Po porcjowane polewamy borówkowym sosem, okraszamy śmietaną, dekorujemy listkami mięty i podajemy.