Sposób przygotowania:
Kokosowe kopytka z borówkowym sosemETAP 1
SOS: Borówkę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Pod koniec sos doprawiamy szczyptą cynamonu. Gotowy lekko studzimy.
ETAP 2
KOPYTKA: Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej mąkę kokosową, jajko, sól oraz ziemniaki.
ETAP 3
Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy energicznie do uzyskania jednolitego ciasta. Ilość mąki jest orientalna, gdyż zależy od odmiany (wodnistości) użytych ziemniaków.
ETAP 4
Z gotowego ciasta toczymy wałek o średnicy około 1- 1,5 cm. Gotowy kroimy pod skosem na odcinki około 2,5 cm.
ETAP 5
Otrzymane kopytka gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Kopytka gotujemy do miękkości około 5 minut. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Po porcjowane polewamy borówkowym sosem, okraszamy śmietaną, dekorujemy listkami mięty i podajemy.
SylaUla
gusia1000
lukrowanepierniczki