Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 422]

Carpaccio z kurczaka w sosie jeżynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drób i owoce = połączenie idealne. Tym razem postanowiłam sprawdzić, jak kurczak komponuje się z sosem jeżynowym. Zrobiłam carpaccio z piersi z kurczaka w sosie z jeżyn i wina. Wyszła pyszna przystawka, którą można też kłaść na pieczywo.

Carpaccio z kurczaka w sosie jeżynowym

Składniki:

Carpaccio z kurczaka w sosie jeżynowym

 

Sposób przygotowania:

Carpaccio z kurczaka w sosie jeżynowym

Przygotowanie kurczaka

Carpaccio z kurczaka w sosie jeżynowym
Pierś z kurczaka z dodatkami pakujemy próżniowo

Pierś z kurczaka przygotowałam metodą sous vide, którą uwielbiam - tak przygotowane mięso jest niezwykle soczyste i pyszne. Piersi oczyściłam, przyprawiłam solą, pieprzem, ostrą papryką, włożyłam do woreczka. Dodałam plastry limonki, masło, jeżynę i zamknęłam próżniowo za pomocą zgrzewarki. Mięso gotowałam w urządzeniu do sous vide godzinę w temperaturze 64 st.C.
Mięso można także po prostu ugotować lub upiec.

Przygotowanie sosu

Carpaccio z kurczaka w sosie jeżynowym
Sos jeżynowy z dodatkiem czerwonego wytrawnego wina

Jeżyny wrzuciłam do garnka, zalałam winem. Podgrzewałam, aż owoce się częściowo rozpadły, a sos zredukował. Dodałam cukier i lekko zblendowałam.

Wykończenie

Carpaccio z kurczaka w sosie jeżynowym
Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry

Piersi z kurczaka wyjęłam z folii, pokroiłam na cienkie plastry. Polałam sosem. Serwowałam na zimno, jako przystawkę, ale mięso dobrze smakuje też na ciepło.