Sposób przygotowania:
Carpaccio z kurczaka w sosie jeżynowymPrzygotowanie kurczaka
Pierś z kurczaka przygotowałam metodą sous vide, którą uwielbiam - tak przygotowane mięso jest niezwykle soczyste i pyszne. Piersi oczyściłam, przyprawiłam solą, pieprzem, ostrą papryką, włożyłam do woreczka. Dodałam plastry limonki, masło, jeżynę i zamknęłam próżniowo za pomocą zgrzewarki. Mięso gotowałam w urządzeniu do sous vide godzinę w temperaturze 64 st.C.
Mięso można także po prostu ugotować lub upiec.
Przygotowanie sosu
Jeżyny wrzuciłam do garnka, zalałam winem. Podgrzewałam, aż owoce się częściowo rozpadły, a sos zredukował. Dodałam cukier i lekko zblendowałam.
Wykończenie
Piersi z kurczaka wyjęłam z folii, pokroiłam na cienkie plastry. Polałam sosem. Serwowałam na zimno, jako przystawkę, ale mięso dobrze smakuje też na ciepło.