suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na dzisiejszy obiad polecam gulasz z indyka w sosie słodko-kwaśnym z brązowym ryżem. Danie dla 2 osób.

Indyk w sosie słodko-kwaśnym z  ryżem

Składniki:

Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem

 

  • Ok 40 dag udźca indyczego;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula;
  • 1 mały pomidor;
  • kawałek czerwonej i np zielonej lub żółtej papryki;
  • 2 krążki ananasa z puszki;
  • łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 2 łyżki syropu z ananasa;
  • 1 łyżka octu jabłkowego;
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona, czubryca zielona;
  • 2 łyżki oleju;
  • 2 torebki ryżu brązowego.

Sposób przygotowania:

Indyk w sosie słodko-kwaśnym z ryżem
Mięso, kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju przez ok 10 min. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki warzywa oraz ananasa i dodajemy do mięsa. Dusimy wszystko, do miękkości (szczególnie marchewki). Gdy już warzywa i mięso będą miękkie, dodajemy koncentrat,ocet, syrop z ananasa, doprawiamy solą i przyprawami do smaku i dusimy chwilę ok 7 min pod przykryciem. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem.