basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Sos słodko kwaśny z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomity z makaronem lub ryżem.

Sos słodko kwaśny z cukinii

Składniki:

Sos słodko kwaśny z cukinii

 

  • 6 kg cukinii
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 2 kg cebuli
  • 3 szklanki octu
  • 2 kg cukru
  • 1 kg koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki ostrej papryki mielonej
  • 2 łyżki curry
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 2 łyżki suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Sos słodko kwaśny z cukinii
Cukinię umyć i pokroić (ze skórką) w kostkę, paprykę i cebulę także, posypać 2 łyżkami soli i zostawić na minimum 5 godzin, by puściły sok. Następnie przecedzić warzywa, przełożyć do garnka, zalać zalewą z octu i cukru (ocet z cukrem zagotować), i gotować przez około 30 minut. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut na małym ogniu. Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcać i ustawiać do góry dnem. Nie pasteryzować.