Sposób przygotowania:
Sos słodko kwaśny z cukinii
1. Cukinię i paprykę pokrój w paseczki. Cebulę w większą kostkę.
2. Wszystkie warzywa zasól w wielkiej misce i odstaw na 8-12 h, aż puszczą soki.
3. Po tym czasie odcedź warzywa z soków.
4. Zagotuj ocet z cukrem, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
5. Do gorącej zalewy wrzuć warzywa odcedzone z soku i gotuj około 20-30 minut.
6. W osobnej misce wymieszaj przecier pomidorowy lub Passatę z przyprawami i dorzuć do gotujących się warzyw. Gotuj jeszcze około 10 minut.
7. Gdy całość się zagotuje sprawdź smak. Jeśli jest zbyt kwaśne dodaj cukru.
8. Sos przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i zawekuj, gotując słoiki 10 minut w mocno gotującej się wodzie od momentu wrzenia.
Sos przetrzyma całą zimę bez psucia się.
2. Wszystkie warzywa zasól w wielkiej misce i odstaw na 8-12 h, aż puszczą soki.
3. Po tym czasie odcedź warzywa z soków.
4. Zagotuj ocet z cukrem, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
5. Do gorącej zalewy wrzuć warzywa odcedzone z soku i gotuj około 20-30 minut.
6. W osobnej misce wymieszaj przecier pomidorowy lub Passatę z przyprawami i dorzuć do gotujących się warzyw. Gotuj jeszcze około 10 minut.
7. Gdy całość się zagotuje sprawdź smak. Jeśli jest zbyt kwaśne dodaj cukru.
8. Sos przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i zawekuj, gotując słoiki 10 minut w mocno gotującej się wodzie od momentu wrzenia.
Sos przetrzyma całą zimę bez psucia się.