Marty

Marty

Kucharz
[Przepisów: 4]

Sos słodko kwaśny z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Must have w spiżarni, gdy w ogrodzie obrodzi cukinia. Sos idealny do spagetti, ryżu, a także solo. Lekko kwaśny, lekko słodki. Przepyszny!

Sos słodko kwaśny z cukinii Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos słodko kwaśny z cukinii

Na sos

  • 2,5 kg cukini
  • 1,0 kg papryki czerwonej
  • 800 g cebuli
  • 250 - 300 ml octu
  • szklanka cukru ( około 250-300 g w zależności od słodkości jaką chcemy uzyskać)
  • 3 łyżki soli
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki przyprawy pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
  • 1 opakowanie ziół prowansalskich
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego lub passaty
  • 1 łyżka papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Sos słodko kwaśny z cukinii
1. Cukinię i paprykę pokrój w paseczki. Cebulę w większą kostkę.

2. Wszystkie warzywa zasól w wielkiej misce i odstaw na 8-12 h, aż puszczą soki.

3. Po tym czasie odcedź warzywa z soków.

4. Zagotuj ocet z cukrem, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.

5. Do gorącej zalewy wrzuć warzywa odcedzone z soku i gotuj około 20-30 minut.

6. W osobnej misce wymieszaj przecier pomidorowy lub Passatę z przyprawami i dorzuć do gotujących się warzyw. Gotuj jeszcze około 10 minut.

7. Gdy całość się zagotuje sprawdź smak. Jeśli jest zbyt kwaśne dodaj cukru.

8. Sos przełóż do wyparzonych wcześniej słoiczków i zawekuj, gotując słoiki 10 minut w mocno gotującej się wodzie od momentu wrzenia.



Sos przetrzyma całą zimę bez psucia się.
Sos słodko kwaśny z cukini
Sos słodko kwaśny z cukini idealny do spagetti oraz solo.