WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sos spaghetti z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na zamknięcie cukinii w słoikach na zimę, czyli pyszny sos a' la boloński do spaghetti z cukinii z cebulą, czosnkiem i ziołami.

Sos spaghetti z cukinii Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos spaghetti z cukinii

 

  • ok. 5 kg cukinii
  • 5-6 cebul
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu
  • 500 g koncentratu pomidorowego w słoiczku
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2-3 łyżki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Sos spaghetti z cukinii

ETAP 1:

Cukinię obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub na szatkownicy. Przełożyć do miski. Dodać obraną i drobno pokrojoną cebulę. Zasypać solą i dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej kilka godzin.

Po czym przełożyć do garnka i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa się zaczną rozpadać. Dolać ocet, wsypać cukier. Wymieszać i gotować ok. 15 minut.

Dodać przyprawy i koncentrat. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Gotować kolejne 15 minut. Zestawić z ognia. Zblendować. Przełożyć do słoików. Zakręcić.

Pasteryzować 10 minut.

Sos spaghetti z cukinii
Słoiki z sosem w trakcie pasteryzacji w garnku
Sos spaghetti z cukinii
Sos spaghetti po ugotowaniu zblendowany na jednolitą konsystencję
Sos spaghetti z cukinii
Koncentrat pomidorowy dodany do gotujących się warzyw
Sos spaghetti z cukinii
Przyprawy dodane do gotujących się warzyw.
Sos spaghetti z cukinii
Cebula i cukinia pokrojone i umieszczone w misce