Misspastries

Misspastries

Kucharz
[Przepisów: 3]

Sos śmietanowo - koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos śmietanowo-koperkowy nadaje się do wielu potraw,jest kremowy i przepyszny.Gdy sos jest za rzadki należy dodać więcej mąki

Sos śmietanowo - koperkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos śmietanowo - koperkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowo - koperkowy
Wodę zagotowujemy dodajemy kostkę i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia.Do rondelka wrzucamy 1/4 kostki masła i mieszamy.Dodajemy posiekany koperek ( świeży lub mrożony) oraz doprawiamy do smaku.. Do garnuszka wsypujemy mąkę,wlewamy 100 ml śmietany i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.Jeśli śmietana jest za gęsta dolewamy odrobinę zimnej wody.Przed wlaniem do sosu,do śmietany dolewamy kilka łyżek gorącego wywaru i mieszamy aby się nie zważyła.Wlewamy do rondelka,cały czas mieszając.Sos gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.
Sos śmietanowo - koperkowy
Zagotowujemy wodę,dodajemy kostkę rosołową i masło.Mieszamy do rozpuszczenia.
Sos śmietanowo - koperkowy
Do wywaru dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.
Sos śmietanowo - koperkowy
Do sosu wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką.
Sos śmietanowo - koperkowy
Gotowy sos ma kremową konsystencję,jest gęsty i przepyszny.

Tagi:

przyprawy