mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Sos śmietanowo-szpinakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos najlepiej smakuje z makaronem pióra. Doskonałe wykorzystanie tak zdrowego szpinaku.

Sos śmietanowo-szpinakowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos śmietanowo-szpinakowy

 

  • 2 śmietany do sosów 18 % (ja używam z firmy Łaciata)
  • 700 gram szpinaku mrożonego (mogą być liście, ale może być też zmielony)
  • Ząbek czosnku
  • Pół cebuli
  • Półtora łyżki masła
  • Sól, pieprz, Vegeta naturalna ( ta prawdziwa, a nie te mielonki ze sklepów. Najczęściej one są w sklepach

 

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowo-szpinakowy
Rozmrozić szpinak i odsączyć z nadmiaru wody. Czosnek pokroić w małą kostkę. Roztopić łyżkę masła na patelni, dodać czosnku (przez ok. 30 sekund ma się podsmażyć), a potem dodać szpinak, który należy posolić. Smażyć przez 3-4 minuty, cały czas mieszając, woda musi wyparować. Do garnka wrzucić pół łyżeczki masła i pokrojoną w kostkę cebulę, która też musi się przez 30 sekund podsmażyć, by lekko zmiękła (cały czas mieszać). Dodać szpinak i wymieszać. Znowu przez minutę musi to się razem podsmażyć, a następnie należy dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą do smaku i wszystko razem wymieszać do połączenia się składników. Gotować, aż sos zgęstnieje. Najlepiej smakuje z makaronem ( u mnie makaron ciemny pióra).
Sos śmietanowo-szpinakowy
U mnie szpinak jest mrożony, krojony, a nie w całych liściach, jednak z całymi też jest bardzo dobry
Sos śmietanowo-szpinakowy
Sos można dodać także do ryżu, kopytek, pierogów, itp.

Tagi:

szpinak sosy