zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2414]

Sos śmietanowy z łososiem i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Ekspresowy sos śmietanowy z wędzonym łososiem i kurkami podany z makaronem to propozycja dla zabieganych i zapracowanych.

Sos śmietanowy z łososiem i kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos śmietanowy z łososiem i kurkami

 

  • 350 g wędzonego łososia
  • 200 g blanszowanych kurek ( mrożonych )
  • 1 cebula ( mała )
  • 2 łyżka posiekanej natki selera
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżka masła
  • 300 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowy z łososiem i kurkami
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Łososia także pokroić w kostkę a kurki wcześniej rozmrozić. W szerokim rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać śmietankę, chwilę podgrzewać a potem łososia a na koniec kurki oraz natkę selera i zagotować. Gotować chwilkę aż sos zgęstnieje a potem doprawić pieprzem i pieprzem cayenne. Solić nie trzeba, bo łosoś jest dość słony. Gotowy sos podawać np. z ugotowanym makaronem farfalle.
Sos śmietanowy z łososiem i kurkami
pokrojoną cebule podsmażyć aż się zeszkli
Sos śmietanowy z łososiem i kurkami
wlać do rondla do podsmażonej cebuli smietankę
Sos śmietanowy z łososiem i kurkami
do śmietany i cebuli dodac pokrojonego łososia
Sos śmietanowy z łososiem i kurkami
na koniec dodac kurki i seler i zagotować sos