paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Bakłażan zapiekany z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bakłażan przekładany filetem łososia oraz serkiem mozzarella zapiekany i podany z sosem z przecieru pomidorowego i cebuli.

Bakłażan zapiekany z łososiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakłażan zapiekany z łososiem

 

  • bakłażan 1 szt
  • łosoś -filet 20 dag
  • sól do smaku
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • mozzarella w kulce 2 szt
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • cebula 2 sztuki
  • przecier pomidorowy 200 ml
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bakłażan zapiekany z łososiem
Bakłażan opłukać i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości 1 cm, podsmażyć na suchej patelni. Filet ryby pokroić w małe kawałki i oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, podsmażyć. Na plastry bakłażana kłaść plaster serka i posypać posiekana natką pietruszki. Następnie położyć kawałki filetu. Przykryć bakłażanem i ponownie położyć ser, natkę, rybę i przykryć bakłażanem. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 10 minut w temp. 180 stopni. Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać, dodać do smaku sól i pierz chwilę smażyć. Zapiekanego bakłażana podawać z otrzymanym sosem z cebuli i przecieru.
Bakłażan zapiekany z łososiem
Bakłażan opłukać i osuszyć. Pokroić na plastry o grubości 1 cm, podsmażyć na suchej patelni.
Bakłażan zapiekany z łososiem
Filet ryby pokroić w małe kawałki i oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, podsmażyć.
Bakłażan zapiekany z łososiem
Na plastry bakłażana kłaść plaster serka i posypać posiekana natką pietruszki. Następnie położyć kawałki filetu.
Bakłażan zapiekany z łososiem
Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać, dodać do smaku sól i pierz chwilę smażyć.

Tagi:

bakłażan