Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sos szary z piernikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ten sos świetnie komponuje się z karpiem....

Sos szary z piernikiem

Składniki:

Sos szary z piernikiem

 

  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 1/2 szklanki wywaru z ryby
  • 5 dkg piernika
  • 5 dkg migdalów
  • 3 dkg rodzynek
  • 1 1/2 lyżeczki masla
  • cukier lub miód
  • sól
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina

 

Sposób przygotowania:

Sos szary z piernikiem
Migdaly sparzyć, obrać ze skórki i zemleć (zostawić kilka do dekoracji). Rodzynki oplukać i namoczyć. Piernik namoczyć w piwie, a gdy rozmięknie, dodać migdalu, wywar z ryby i wymieszać. Maslo rozpuścić w rondelku, wlać piwo z dodatkami i zagotować ciągle mieszając. Dodać osączone rodzynki, doprawić solą, cukrem (miodem) i winem. Przed podaniem udekorować pozostawionymi migdalami.....