tomasz1988

tomasz1988

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 220]

Sos szczawiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Idealnie komponuje się ze sztuka mięsa, kotletami cielęcymi itp.

Sos szczawiowy

Składniki:

Sos szczawiowy

 

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki
  • 1 szklanka wywaru mięsnego
  • 2 garści szczawiu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos szczawiowy
2 garści szczawiu dobrze opłukać i udusić w 1 łyżce masła pod pokrywką dolewając kilka łyżek wywaru . Gdy będzie miękki , przetrzeć przez sitko , dodać resztę wywaru i 1/2 szklanki śmietany rozrobioną z 1 łyżką mąki , przyprawić do smaku sola i zagotować .

Tagi:

mak szczaw