Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chyba nigdy nie przestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach .Dziś następna wersja z papryką konserwową.

Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej

 

  • 1 szklanka gęstego majonezu ( 200 ml )
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 % ( 200 ml )
  • słoik 200 ml marynowanych podgrzybków ( maślaków , prawdziwków )
  • słoik 200 ml korniszonów
  • 1/3 szklanki pasków papryki konserwowej
  • 2 łyżeczki musztardy sarebskiej
  • szczypta cukru do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej
Wyjąć z zalewy grzyby i korniszony .

Odsączyć paprykę.

Pokroić grzyby w bardzo drobną kosteczkę ( gdyby grzyby były pokryte śluzem przepłukać je wcześniej zimną wodą i odcedzić) .

Pokroić w drobną kostkę korniszony.

Paski papryki pokroić w kostkę.

Włożyć korniszony, grzyby i paprykę do jednej miski ( po odrobinie odłożyć do dekorowania powierzchni sosu przy podawaniu).

Wymieszać majonez , śmietanę i musztardę .

Grzyby , korniszony i paprykę zmieszać ze sobą i polać majonezem ze śmietaną i musztardą.

Doprawić do smaku pieprzem i cukrem.

Podaję do pasztetów, wędlin , jajek na twardo.
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej
Pokroić drobno korniszony-grzybki i paprykę konserwową
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej
Usiekane korniszony-grzyby i paprykę wymieszać
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej
Wymieszać majonez ze śmietaną i musztardą
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej
Wymieszane składniki połączyć ze sobą i doprawić do smaku

Tagi:

papryka