Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sos tatarski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gęsty sos tatarski do jajek,śledzi,na kanapki...

Sos tatarski

Składniki:

Sos tatarski

 

  • 1/4 niedużej czerwonej cebuli
  • 4 ogórki z octu
  • 160 g grzybów marynowanych(użyłam opieniek)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól,pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:

Sos tatarski
Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kosteczkę.Jajko,grzyby i ogórki również pokroić w kostkę.Rozmieszać majonez ze śmietaną i musztardą.Doprawić solą i pieprzem(o ile sos chcemy wykorzystać do śledzi,dodać mało soli).Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i pozostawić w lodówce na 2-3 godz.Sos podawać z jajkami ugotowanymi na twardo,do kanapek lub śledzi.