Sos tatarski przygotowuje się na bazie majonezu. Dodatkowymi składnikami są przyprawy oraz warzywa marynowane w occie. Receptura sosu różni się od siebie w każdym kraju. We Francji do majonezu dodaje się białko i żółtko z ugotowanego na twardo jajka oraz szczypiorek. Natomiast w Austrii bazę stanowią korniszony, kapary i pietruszka. Sos tatarski idealnie nadaje się do grillowanych oraz pieczonych potraw, jajek oraz sałatek.
Sos węgierski

Sos węgierski

Sos węgierski można przygotować na bazie karkówki wieprzowej z dodatkiem marchwi i papryki. Niezbędnymi przyprawami są: sól, czarny pieprz mielony i ziarnisty, ziele angielskie oraz liść laurowy, a pikanterii nada potrawie mielona papryka. Sos po węgiersku doskonale komponuje się z plackami ziemniaczanymi, można go również serwować z pieczywem. Sos do placków po węgiersku zagęszcza się zawiesiną z mąki lub koncentratem pomidorowym. Prawdziwym przysmakiem jest sos węgierski z pieczarkami, wołowiną i czerwoną oraz żółtą papryką.

Sos meksykański

Sos meksykański

Sos meksykański to zbiorcza nazwa wielu rodzajów różnych dipów i dodatków do potraw. Najpopularniejsze są meksykańskie salsy, czyli sosy przyrządzane na zimno, np. z pomidorów. Guacamole to kolejny bardzo znany meksykański przysmak. To gęsty dip z awokado, soku z cytryny, soli i czosnku. Sos meksykański można też przyrządzić z pomidorów z dodatkiem czerwonej fasoli i chili. Jest wyśmienity do tortilli, makaronu, a nawet pizzy.

Sos pieprzowy

Sos pieprzowy

Sos pieprzowy jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. Ma wyrazisty smak i aromat. Przygotowując sos, należy zwrócić szczególną uwagę na masło. Powinno ono być o wysokiej zawartości tłuszczu – około 80 procent – po to, by uniknąć mieszaniny innych tłuszczów roślinnych. Do sosu należy przygotować również świeżo mielony pieprz, mąkę, wodę, ostrą musztardę oraz szklankę białego wina (lub bulionu). Na zimno może służyć jako dip do przekąsek.

Sos myśliwski

Sos myśliwski

Sos myśliwski idealnie nadaje się do smażonych mięs, makaronów i kasz. Odznacza się intensywnym smakiem i aromatem. Przygotowuje się go z suszonych grzybów, boczku, cebuli, masła, pomidorów, mąki, ogórka kiszonego, musztardy, mielonej papryki, soli i pieprzu. Można do niego dodać również czerwone wino, które nada szczególnie ciemnym mięsom, wyrazistości smaku. Sos podaje się w sosjerce lub polewając nim danie.

Sos karmelowy

Sos karmelowy

Sos karmelowy doskonale nadaje się naleśników, ciastek, gofrów, lodów i wszelkiego rodzaju innych deserów. Do jego przygotowania potrzeba odrobiny śmietanki 36-procentowej, szklanki cukru, paru łyżek masła, soli i wody. Na patelni z wodą podgrzewa się cukier, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Następnie dodaje masło i śmietanę do momentu połączenia z karmelem. Gotowy, schłodzony sos karmelowy można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny

Sos balsamiczny jest smaczny oraz szybki i prosty w przygotowaniu. Doskonale komponuje się z pieczywem, sałatkami, warzywami (świeżymi i przetworzonymi), sałatkami, mięsem, wędlinami, serami oraz marynatami. Dressing można nawet dodawać do wypieków, owoców i deserów. Sos powstaje na bazie octu balsamicznego. Odrobinę kwaśnego płynu należy wlać do miski, a następnie dodać oliwę z oliwek, miód (albo syrop klonowy), mielony pieprz czarny, a także sól morską. Opcjonalnie można wsypać szczyptę cynamonu, kardamonu i imbiru. W ten sposób dressing będzie bardziej aromatyczny i nabierze korzennego smaku. Wszystkie składniki miesza się i odstawia do lodówki na 15 minut. Dzięki temu smak sosu ujednolici się.

Sos curry

Sos curry

Sos curry przygotowuje się z mlekiem, śmietaną lub jogurtem. Należy do niego dodać przyprawę curry, masło, bulion warzywny, cebulę i mąkę, sól i pieprz. Można też wkroić jabłko, dzięki któremu sos zyska słodki posmak. Jogurtowy sos curry przyrządza się z sosem sojowym, sezamem i czosnkiem. Do dekoracji używa się np. natki pietruszki. Curry najlepiej pasuje do mięs, szczególnie do kurczaka.

Sos duński

Sos duński

Sos duński, inaczej Remoulade, przygotowuje się z majonezu, śmietany, musztardy Dijon, marchewki, szczypiorku, małosolnego ogórka i cebuli. Doprawia się go sokiem z cytryny, czosnkiem, kurkumą, cząbrem, solą oraz pieprzem. Surowe warzywa należy drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami. Sos duński to doskonały dodatek do hamburgerów, mięs i wędlin.

Polecane przepisy do kategorii Sos tatarski

Znaleźliśmy 81 przepisów w kategorii Sos tatarski

Chrzanowy sos tatarski

Chrzanowy sos tatarski

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski

Sos tatarski

migotka28 migotka28
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski Eli

Sos tatarski Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy sos tatarski

Domowy sos tatarski

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowy sos tatarski

Domowy sos tatarski

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajeczny sos tatarski

Jajeczny sos tatarski

BSz BSz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski

Sos tatarski

mikimaus mikimaus

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski M

Sos tatarski M

mariel78 mariel78

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski

Sos tatarski

mery20 mery20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski

Sos tatarski

ONY_za_kare ONY_za_kare

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos tatarski Edzi

Sos tatarski Edzi

Editha Editha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: