Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka faszerowane grzybami z sosem tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli przejadły Ci się klasycznie pieczone udka, wypróbuj ten przepis. Delikatne mięso z udek kurczak o bardzo wyrazistym smaku, faszerowane pieczarkami z sosem tatarskim. Takich udek jeszcze nie jadłeś/aś, koniecznie przygotuj.

Udka faszerowane grzybami z sosem tatarskim

Składniki:

Udka faszerowane grzybami z sosem tatarskim

 

Sposób przygotowania:

Udka faszerowane grzybami z sosem tatarskim

I

Udka faszerowane grzybami z sosem tatarskim

1. Z mięsa usuwam kości, mięso doprawiam przyprawą gyros i odstawiam na bok.
2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju.
3. Do warzyw dodaję pieczarki pokrojone w pół plasterki, smażę 5 minut i doprawiam pieprzem oraz solą.
4. Grzyby studzę i łączę z sosem tatarskim.
5. Otwór w udkach napełniam farszem, mięso zawijam tak żeby farsz nam nie wypłynął.

II

Udka faszerowane grzybami z sosem tatarskim

6. Udka układam w woreczku do pieczenia, woreczek z mięsem przekładam na blaszkę do pieczenia i piekę 30 minut w 180°C.

III

7. Udka gotowe, podaję z surówką i frytkami.
8. Smacznego.