kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Sos tzatziki kaji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ile się naszukałam. W każdej części Grecji jest inny przepis na ten wspaniały, prosty sos. Ten przypadł mi do gustu najbardziej

Sos tzatziki kaji

Składniki:

Sos tzatziki kaji

 

  • 2 ogórki wężowe
  • 0.5 l jogurtu typu greckiego
  • 1 lyżka oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz
  • szczypta koperku
  • kilka posiekanych listkow mięty

Sposób przygotowania:

Sos tzatziki kaji
Ogórki obieramy na zmianę skrobaczką, zostawiając pasek zielony na zmianę z obranym. Kroimy w bardzo drobna kosteczkę!! Solimy i zostawiamy na 20 min, aż puści sok. Odcedzamy. Po odcedzeniu łączymy z oliwą i octem. Po 10 min łączymy z bardzo gęstym jogurtem naturalnym, dodajemy koperek, posiekaną miętę i pieprz, może być ziołowy. Ja dodałam biały, żeby nie zepsuć koloru sosu-:) Uprzedzę ataki-:) Ogórek można zetrzeć, tak się robi w wielu regionach w Grecji. Wersja z pokrojonym jest efektowniejsza... Żadnych serków, majonezów i śmietan!!!! Smak tego sosu to naturalne połączenie gęstego jogurtu ze świeżym ogórkiem!!