jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 472]

Sos winegret

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos vinegret można przygotować różnego rodzaju, ziołowe miodowe, musztardowe. Ja przygotowałam na bazie miodu i musztardy.

Sos winegret

Składniki:

Sos winegret

 

  • Olej i wodę przegotowaną chłodną w tej samej proporcji po 1/3 szklanki
  • sól i pierz do smaku
  • Ząbek czosnku 2 szt.
  • musztarda dowolna 1 łyżeczka
  • miód płynny 1 łyżeczka
  • kwasek cytrynowy 1 - 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Sos winegret
Wodę wymieszać z olejem lub oliwą z oliwek w słoiczku, dodać miód i roztrzepać lub potrząś słoikiem. Następnie dodać musztardę dowolną w smaku i znów potrząsnąć słoiczkiem.

Dodać kwasek cytrynowy, lub sok z cytryny, pieprz do smaku, cukier i sól.

Wymieszać wszystko potrząsająć słoiczkiem. Dołożyć też czosnek przepuszczony przez praskę.