mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sos warzywno-pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny sos, idealny do ryżu, kaszy czy makaronu:)

Sos warzywno-pomidorowy

Składniki:

Sos warzywno-pomidorowy

 

  • pomidory w puszce 2 szt.
  • czosnek 3 ząbki
  • zioła 1 łyżeczka
  • pieprz 1 szczypta
  • ostra papryka 1 szczypta
  • cebula 3 szt.
  • oliwa 1 łyżka
  • cukier 2 łyżeczki
  • kukurydza konserwowa 1/2 puszka
  • papryka czerwona 2 szt.

Sposób przygotowania:

Sos warzywno-pomidorowy
Papryki myję, przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję papryki w cienkie paski. Cebule obieram i drobno siekam, następnie podsmażam posiekaną cebulę z paseczkami papryki na oliwie kilka minut. Kiedy cebuli się zeszkli i papryka zmięknie, wtedy dodaję do warzyw zmiksowane pomidory z puszki łącznie z zalewą. Słodzę do smaku. Dodaję do sosu czosnek przeciśnięty przez praskę. Duszę warzywa na niewielkim ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając ok. 8 minut. Po tym czasie dodaję drobno posiekane zioła. Doprawiam sos do smaku mieloną papryką, solą i pieprzem. Podaję na gorąco do ryżu, kaszy czy makaronu.

Tagi:

zioła