monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sos wieprzowo-drobiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny sycący sosik do ziemniaczków lub makaronu

Sos wieprzowo-drobiowy

Składniki:

Sos wieprzowo-drobiowy

 

  • 30 dag wieprzowiny (może być schab)
  • 20 dag mięsa z udźca kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średniej wielkości marchew
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sos wieprzowo-drobiowy
Cebulkę pokroić w średniej wielkości kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso ubyć, wysuszyć i pokroić w kostkę również średniej wielkości. Do smażącej się cebulki wrzucić najpierw wieprzowinę gdyż musi dłużej się dusić, podlać wodą, przykryć pokrywką i lekko poddusić co jakiś czas mieszając. W międzyczasie zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach. Gdy wieprzowina będzie na wpół miękka, dodać drób i marchewkę. Dalej dusić. Przyprawić do smaku. Gdy mięsa będą miękkie, dodać zaklepkę zrobioną z wody i mąki, ponownie zagotować. W razie czego doprawić jeszcze solą. Do sosu można ugotować pyrki lub makaron co kto lubi, a i dl chlebka pewnie też się nada. SMACZNEGO!