Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Sos z borowików z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię sosy grzybowe. Tutaj proponuję sos ze świeżych borowików, w bardzo prostym wydaniu, z dużą ilością natki pietruszki.

Sos z borowików z natką pietruszki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos z borowików z natką pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Sos z borowików z natką pietruszki
Grzyby bardzo dokładnie oczyszczamy, a następnie kroimy ka kawałki.

Rozpuszczamy masło w rondlu, wrzucamy grzyby i podsmażamy przez 5 minut. Następnie przyprawiamy pieprzem i solą, podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut pod przykryciem.

Zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy natkę pietruszki oraz śmietanę. Zagotowujemy i od razu wyłączamy.
Sos z borowików z natką pietruszki
Taki sos bardzo dobrze smakuje na przykład z ziemniakami.