Sposób przygotowania:
Szynka duszona podana w sosie Korycińskim
Szynkę wieprzową myjemy, osuszamy i kroimy w grubsze paski lub kawałki (kto jak lubi). Kawałki mięsa wkładamy na patelnię i podlewamy oliwą z oliwek (smażymy z obu stron). Po usmażeniu podlewamy mięso wodą i dodajemy ziele i listek laurowy (dusimy kolo godziny).
Po godzinie dodajemy startą marchew (z 15 minut dusimy dalej). Kiedy marchew mamy miękką, mięsko też więc na koniec dodajemy pokrojony w kostkę Koryciński ser z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej.
Już nie dusimy, tylko mieszamy do rozpuszczenia sera. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Podajemy z ziemniakami z wody oraz z sałatką.
Po godzinie dodajemy startą marchew (z 15 minut dusimy dalej). Kiedy marchew mamy miękką, mięsko też więc na koniec dodajemy pokrojony w kostkę Koryciński ser z suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej.
Już nie dusimy, tylko mieszamy do rozpuszczenia sera. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy śmietanę. Podajemy z ziemniakami z wody oraz z sałatką.
Nina W.
lalunia
weronikaS
pewno się zainspiruję:)