Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem borowikowym
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do zimnych ziemniaków dodać jajko i mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.
Rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej zrobić wgłębienie placem. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2-3 minut od momentu wypłynięcia klusek.
Cebulę obrać i posiekać, borowiki pokroić na małe kawałki i gotować na wodzie około 10 minut. Do grzybków dodać podsmażoną cebulkę i gotować jeszcze 15 minut.
Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i śmietanę. Kluski podawać na ciepło polane sosem.
Rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej zrobić wgłębienie placem. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2-3 minut od momentu wypłynięcia klusek.
Cebulę obrać i posiekać, borowiki pokroić na małe kawałki i gotować na wodzie około 10 minut. Do grzybków dodać podsmażoną cebulkę i gotować jeszcze 15 minut.
Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i śmietanę. Kluski podawać na ciepło polane sosem.