paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kluski śląskie z sosem borowikowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kluski śląskie polane sosem z borowików z cebulką. Wspaniały, syty obiad bez dodatku mięsa dla całej rodziny.

Kluski śląskie z sosem borowikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski śląskie z sosem borowikowym

Kluski:

 

 

 

 

Na sos:

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem borowikowym
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do zimnych ziemniaków dodać jajko i mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.

Rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego i w każdej zrobić wgłębienie placem. Kluski wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 2-3 minut od momentu wypłynięcia klusek.

Cebulę obrać i posiekać, borowiki pokroić na małe kawałki i gotować na wodzie około 10 minut. Do grzybków dodać podsmażoną cebulkę i gotować jeszcze 15 minut.

Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz i śmietanę. Kluski podawać na ciepło polane sosem.
Kluski śląskie z sosem borowikowym
borowiki pokroić na małe kawałki i gotować na wodzie około 10 minut.
Kluski śląskie z sosem borowikowym
Cebulę obrać i posiekać podsmażyć na maśle
Kluski śląskie z sosem borowikowym
Do grzybków dodać podsmażoną cebulkę i gotować jeszcze 15 minut.
Kluski śląskie z sosem borowikowym
formować luki wielkości orzecha włoskiego i w każdej zrobić wgłębienie placem. Kluski wrzucać na osolony wrzątek