Sposób przygotowania:
Pierś z gęsi na carpaccio z dyni i bakłażana
Krok 1 Pierś z gęsi marynujemy w pieprzu, rozmarynie, papryce słodkiej, czosnku z odrobiną oliwy z oliwek, najlepiej na noc poprzedniego dnia. Przed smażeniem wyjmujemy 2 godziny wcześniej, aby była w temperaturze pokojowej. Warzywa kroimy i marynujemy w oliwie z czosnkiem, lub ulubionymi ziołami, odstawiamy na bok.
Sos z czarnej porzeczki, możemy zrobić wcześniej, jeśli nie mamy świeżej, możemy użyć konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki. Do małego rondla wsypujemy łyżkę cukru i robimy karmel. Gdy mamy piękny kolor dodajemy dżem z czarnym porzeczek lub porzeczki i zalewamy czerwonym wytrawnym winem, można dodać gałązkę rozmarynu. Gotujemy, aż wszystko się ładnie zredukuje i odstawiamy na bok.
Krok 2 Zaczynamy od tego co się najdłużej robi, czyli od gęsi. Skórę nacinamy w kratkę, głęboko, ale, żeby nie przeciąć mięsa, kładziemy na zimnej patelni i ustawiamy najmniejszy płomień. Wytapiamy tłuszcz przez około 5 minut, tłuszcz zlewamy sobie do naczynia (możemy używać jako smalcu lub odsmażyć ziemniaki), tę samą patelnie mocno rozgrzewamy i smażymy na złoty kolor z każdej strony, zaczynając oczywiście od strony skóry. Wkładamy do pieca 180 stopni na 10 minut, 10 minut pieczenia plus 5 minut odpoczywania, mamy 15 minut, więc bierzemy się za warzywa.
Rozgrzewamy mocno patelnię grillową i układamy na niej bakłażana i dynię, możemy też dodać śliwki, które chwilę grillujemy, w środek kładziemy kawałek gorgonzoli i wkładamy razem z gęsią. Dynię nie kroimy zbyt cienko, możemy grubiej i tak dojdzie w środku, jeśli ktoś ma ochotę na grubszą np. pół centymetra, albo centymetr, może zrobić ładne paski i wstawić na chwilę do pieca. Są dwie szkoły, albo marynujemy warzywa przed i grillujemy, albo grillujemy i ciepłe polewamy oliwą z oliwek, dodajemy czosnek, natkę i sól, wg uznania.
Krok 3 Wyjmujemy naszą gęś z pieca i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęła, soki się uspokoją i będzie różowa, ale jeśli będzie mniejsza, to skracamy czas pieczenia. Kontrolujemy naciskając ją, żeby nie była bardzo miękka (surowa), ani bardzo twarda (wysmażona) coś pomiędzy, lub wbijamy termometr do mięsa i pieczemy wg uznania.
Na talerzu układamy nasze carpaccio z warzyw, polewamy oliwą z oliwek. Gęś kroimy w poprzek i układamy na środku, obok możemy śliwki. Pozostałe w naczyniu do pieczenia i na desce do krojenia soki z mięsa, wlewamy do sosu z czarnych porzeczek i polewamy pierś, lub podajemy w sosjerce.
Sos z czarnej porzeczki, możemy zrobić wcześniej, jeśli nie mamy świeżej, możemy użyć konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki. Do małego rondla wsypujemy łyżkę cukru i robimy karmel. Gdy mamy piękny kolor dodajemy dżem z czarnym porzeczek lub porzeczki i zalewamy czerwonym wytrawnym winem, można dodać gałązkę rozmarynu. Gotujemy, aż wszystko się ładnie zredukuje i odstawiamy na bok.
Krok 2 Zaczynamy od tego co się najdłużej robi, czyli od gęsi. Skórę nacinamy w kratkę, głęboko, ale, żeby nie przeciąć mięsa, kładziemy na zimnej patelni i ustawiamy najmniejszy płomień. Wytapiamy tłuszcz przez około 5 minut, tłuszcz zlewamy sobie do naczynia (możemy używać jako smalcu lub odsmażyć ziemniaki), tę samą patelnie mocno rozgrzewamy i smażymy na złoty kolor z każdej strony, zaczynając oczywiście od strony skóry. Wkładamy do pieca 180 stopni na 10 minut, 10 minut pieczenia plus 5 minut odpoczywania, mamy 15 minut, więc bierzemy się za warzywa.
Rozgrzewamy mocno patelnię grillową i układamy na niej bakłażana i dynię, możemy też dodać śliwki, które chwilę grillujemy, w środek kładziemy kawałek gorgonzoli i wkładamy razem z gęsią. Dynię nie kroimy zbyt cienko, możemy grubiej i tak dojdzie w środku, jeśli ktoś ma ochotę na grubszą np. pół centymetra, albo centymetr, może zrobić ładne paski i wstawić na chwilę do pieca. Są dwie szkoły, albo marynujemy warzywa przed i grillujemy, albo grillujemy i ciepłe polewamy oliwą z oliwek, dodajemy czosnek, natkę i sól, wg uznania.
Krok 3 Wyjmujemy naszą gęś z pieca i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęła, soki się uspokoją i będzie różowa, ale jeśli będzie mniejsza, to skracamy czas pieczenia. Kontrolujemy naciskając ją, żeby nie była bardzo miękka (surowa), ani bardzo twarda (wysmażona) coś pomiędzy, lub wbijamy termometr do mięsa i pieczemy wg uznania.
Na talerzu układamy nasze carpaccio z warzyw, polewamy oliwą z oliwek. Gęś kroimy w poprzek i układamy na środku, obok możemy śliwki. Pozostałe w naczyniu do pieczenia i na desce do krojenia soki z mięsa, wlewamy do sosu z czarnych porzeczek i polewamy pierś, lub podajemy w sosjerce.
Marika-
Magdalena88