alvaro kamil

alvaro kamil

Kucharz
[Przepisów: 7]

Pierś z gęsi na carpaccio z dyni i bakłażana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gęsina jest idealna na jesieni, do tego proste sezonowe składniki: dynia, bakłażan, śliwki - co kto lubi. Można też zrobić z tego danie obiadowe, dodając np. puree z dynii, lub podać na kaszotto z borowikami, co kto lubi.

 Pierś z gęsi na carpaccio z dyni i bakłażana

Składniki:

Pierś z gęsi na carpaccio z dyni i bakłażana

 

  • 1 pierś z gęsi
  • gałązki rozmarynu, papryka słodka, pieprz, czosnek (do marynaty wg uznania)
  • oliwa
  • czosnek
  • dynia
  • bakłażan - 1
  • czarne porzeczki lub dżem z czarnych porzeczek (ok. 3 łyżki, jeśli świeże - dwa razy tyle)
  • śliwki - 2
  • gorgonzola - 2 małe łyżeczki (jedna na dwie połówki)
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • natka pietruszki, sól

Sposób przygotowania:

Pierś z gęsi na carpaccio z dyni i bakłażana
Krok 1 Pierś z gęsi marynujemy w pieprzu, rozmarynie, papryce słodkiej, czosnku z odrobiną oliwy z oliwek, najlepiej na noc poprzedniego dnia. Przed smażeniem wyjmujemy 2 godziny wcześniej, aby była w temperaturze pokojowej. Warzywa kroimy i marynujemy w oliwie z czosnkiem, lub ulubionymi ziołami, odstawiamy na bok.

Sos z czarnej porzeczki, możemy zrobić wcześniej, jeśli nie mamy świeżej, możemy użyć konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki. Do małego rondla wsypujemy łyżkę cukru i robimy karmel. Gdy mamy piękny kolor dodajemy dżem z czarnym porzeczek lub porzeczki i zalewamy czerwonym wytrawnym winem, można dodać gałązkę rozmarynu. Gotujemy, aż wszystko się ładnie zredukuje i odstawiamy na bok.

Krok 2 Zaczynamy od tego co się najdłużej robi, czyli od gęsi. Skórę nacinamy w kratkę, głęboko, ale, żeby nie przeciąć mięsa, kładziemy na zimnej patelni i ustawiamy najmniejszy płomień. Wytapiamy tłuszcz przez około 5 minut, tłuszcz zlewamy sobie do naczynia (możemy używać jako smalcu lub odsmażyć ziemniaki), tę samą patelnie mocno rozgrzewamy i smażymy na złoty kolor z każdej strony, zaczynając oczywiście od strony skóry. Wkładamy do pieca 180 stopni na 10 minut, 10 minut pieczenia plus 5 minut odpoczywania, mamy 15 minut, więc bierzemy się za warzywa.

Rozgrzewamy mocno patelnię grillową i układamy na niej bakłażana i dynię, możemy też dodać śliwki, które chwilę grillujemy, w środek kładziemy kawałek gorgonzoli i wkładamy razem z gęsią. Dynię nie kroimy zbyt cienko, możemy grubiej i tak dojdzie w środku, jeśli ktoś ma ochotę na grubszą np. pół centymetra, albo centymetr, może zrobić ładne paski i wstawić na chwilę do pieca. Są dwie szkoły, albo marynujemy warzywa przed i grillujemy, albo grillujemy i ciepłe polewamy oliwą z oliwek, dodajemy czosnek, natkę i sól, wg uznania.

Krok 3 Wyjmujemy naszą gęś z pieca i zostawiamy na 5 minut, aby odpoczęła, soki się uspokoją i będzie różowa, ale jeśli będzie mniejsza, to skracamy czas pieczenia. Kontrolujemy naciskając ją, żeby nie była bardzo miękka (surowa), ani bardzo twarda (wysmażona) coś pomiędzy, lub wbijamy termometr do mięsa i pieczemy wg uznania.

Na talerzu układamy nasze carpaccio z warzyw, polewamy oliwą z oliwek. Gęś kroimy w poprzek i układamy na środku, obok możemy śliwki. Pozostałe w naczyniu do pieczenia i na desce do krojenia soki z mięsa, wlewamy do sosu z czarnych porzeczek i polewamy pierś, lub podajemy w sosjerce.