czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Sos z cukinii

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sos świetnie pasuje do spaghetti. Ma słodko - kwaśny smak.

Sos z cukinii

Składniki:

Sos z cukinii

 

  • 3 kg cukinii,
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg cukru,
  • 1 1/2 szkl. octu,
  • 4 małe słoiczki przecieru pomidorowego,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka ostrej papryki,
  • łyżka curry,
  • łyżka bazylii,
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti,
  • 1 1/2 łyżki soli,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Sos z cukinii
Papryki, cukinię (wraz ze skórką) i cebule umyć, pokroić w drobną kostkę. Zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na noc, by puściły sok. Następnego dnia odcedzić. Przygotować zalewę z cukru i octu, dodać do warzyw. Gotować 20 min na małym ogniu, często mieszając. Dodać przecier i wszystkie przyprawy. Gotować 8 min. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować ok. 5 min. Z podanej porcji otrzymamy 12 słoiczków 0,4l.