pycia9

pycia9

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Sos z grzybów rydzów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sos do obiadu z grzybów rydzów

Sos z grzybów rydzów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos z grzybów rydzów

 

  • 25 dkg rydze,
  • 1/4 kostki masło,
  • Sól,
  • 1 łyżka stołowa mąka,
  • 2 łyżeczki śmietana 18 proc,
  • 1 łyżeczka przypraw

Sposób przygotowania:

Sos z grzybów rydzów
Rydze obieramy i czyścimy z resztek z lasu. Nie płuczemy. Kroimy na ćwiartki. rozgrzewamy masło i dodajemy do nich nasze rydze. Solimy. Dusimy na małym ogniu około 40-50 min. do momentu,aż będą miękkie. Nalewamy niewielką ilość wody do szklanki i mieszamy z mąką i śmietanką. Dobrze wymieszaną miksturę wlewamy do uduszonych rydzów, dodajemy kucharka i czekamy aż się zagotuje mieszając. Smacznego!
Sos z grzybów rydzów
pamiętamy, żeby dobrze obczyścić rydze z zanieczyszczeń z lasu
Sos z grzybów rydzów
rydze dodajemy do rozpuszczonego masła, nie wcześniej bo mogą się przypalić
Sos z grzybów rydzów
pamietamy, żeby dokładnie wymieszać mąkę z wodą i śmietanką

Tagi:

przyprawy