Sposób przygotowania:
Sos z karkówki z marchewkąETAP 1:
Karkówkę umyć i pokroić w plastry lub kawałki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć mięso aż się przyrumieni.
Przełożyć je do garnka a na tej samej patelni przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę przełożyć do mięsa.
Patelnię opłukać wodą i dolać ją do mięsa. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać do mięsa. Włożyć przyprawy: listek, ziele, pieprz czarny mielony i ziołowy oraz majeranek. Zagotować.
Dusić pod przykryciem aż mięso zrobi się mięciutkie. Dodać posiekany koperek, natkę pietruszki i pora (użyłam mrożonych).
Mąkę i śmietanę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, zahartować sosem i przelać do garnka. Dusić aż sos zgęstnieje.
Doprawić solą. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.