WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 935]

Sos z karkówki z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka pokrojona w plastry i kawałki uduszona w sosie własnym z dodatkiem marchewki, koperku i przypraw.

Sos z karkówki z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos z karkówki z marchewką

 

Sposób przygotowania:

Sos z karkówki z marchewką

ETAP 1:

Karkówkę umyć i pokroić w plastry lub kawałki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć mięso aż się przyrumieni.

Przełożyć je do garnka a na tej samej patelni przesmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Cebulę przełożyć do mięsa.

Patelnię opłukać wodą i dolać ją do mięsa. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Dodać do mięsa. Włożyć przyprawy: listek, ziele, pieprz czarny mielony i ziołowy oraz majeranek. Zagotować.

Dusić pod przykryciem aż mięso zrobi się mięciutkie. Dodać posiekany koperek, natkę pietruszki i pora (użyłam mrożonych).

Mąkę i śmietanę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, zahartować sosem i przelać do garnka. Dusić aż sos zgęstnieje.

Doprawić solą. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Sos z karkówki z marchewką
Sos z karkówki po uduszeniu w garnku przed nałożeniem na talerze
Sos z karkówki z marchewką
Natka pietruszki i pora dodana do duszącego się mięsa
Sos z karkówki z marchewką
Pokrojona marchewka i przyprawy dodane do mięsa i cebuli
Sos z karkówki z marchewką
Mięso z karkówki w trakcie obsmażania na patelni

Tagi:

mięso danie